Elke werknemer en werkgever kent het wel; de vergaderingen en meetings. Je kan ze niet vermijden, maar het hoeft ook geen statisch gebeuren te zijn! Zo kan je het leuker maken...

Vergaderingen, meetings en de maandelijkse bijeenkomsten in iedere onderneming zijn ze er. Elke bijeenkomst heeft wel altijd hetzelfde doel, namelijk het bevorderen van het teamwork en het nog beter maken van de onderneming. Tegenwoordig zijn de bijeenkomsten niet meer zoals vroeger, zoals op de eerste werkdag in de week een uur samenkomen om alle punten te bespreken. De tijd is veranderd en ook binnen een onderneming is het belangrijk om in te spelen op de beleving van zijn of haar eigen werknemers.
vergaderen nutteloos 1
Lees hier onze tips en trucs om de bijeenkomsten leuker te maken! 

Tip 1:
Begin altijd met een klaag en roddel-ronde!
Het klinkt misschien gek, maar klagen en roddelen is de eerste emotie die je van je af moet zetten. Het is het momentje om te praten over de dingen die je van je lijf moet hebben. Na een ronde te hebben geklaagd en geroddeld is iedereen in staat om rationeel over de aankomende vergaderpunten na te denken en te reageren.

Tip 2:
Zorg altijd voor iets lekkers!
Bij een bijeenkomst langer als 10 minuten kan niemand geconcentreerd blijven zonder een hapje, maar vooral een drankje. Vanzelfsprekend is het de koffie en thee met een koekje op tafel, maar verander dit eens met een jus d'orange en melk met een stukje vers fruit. De kleine veranderingen vallen altijd het meeste op en kunnen een verfrissende boost geven aan je werknemers.
Zakelijke bijeenkomst? Zo maak je het leuk!

Tip 3:
Maak de locatie boeiend!
De meeste ondernemingen hebben op hun eigen locatie een ruimte voor de bijeenkomst. Vaak is dit een erg kale ruimte met een grote tafel in het midden met stoelen eromheen. Zorg er dan in ieder geval voor dat er geen stoel op de kop van de tafel staat. Hierdoor krijgt men sneller het gevoel van gelijkheid. En zeker tijdens een bijeenkomst wil je dat creeeren, zodat iedereen zich gelegen voelt om iets te kunnen zeggen.

Neem eens een goede blik in de ruimte... Is het mogelijk deze ruimte leuker te maken? Zorg voor wanddecoratie (die niet te afleidend is) en misschien een paar planten, het kan al een heel verschil maken!

Houd de bijeenkomst eens op een andere locatie! Er zijn genoeg locaties, zoals restaurants die een aparte zaal hebben waar bijeenkomsten kunnen worden gehouden. Om een bijeenkomst dan nog leuker te maken kun je eindigen met een borrel of zelfs een diner.
vergaderen buiten
Tip 4:
Gooi er halverwege een energizer in!
Het is tijdens een lange bijeenkomst zo dat onze hersenen overuren maken. Er komt veel informatie binnen en moet op een snel temp verwerkt worden. Als gevolg hiervan zakt iedereen in en is de concentratie ver te zoeken. Tijd om een energizer erin te gooien! Een energizer zorgt ervoor dat energie weer gaat stromen en alles even los te schudden. Het is een korte maar krachtige oefening van maximaal 15 minuten om de spanning op de spieren los te maken en iedereen weer te laten lachen en op een informele manier contact met elkaar te maken. Zo heeft iedereen na de energizer weer alle concentratie terug voor de laatste punten van de bijeenkomst.

Tip 5:
Maak er een uitje van!
Het is al een beetje gezegd bij tip 3, maar maak van een bijeenkomst een uitje. Dit hoeft niet persé een uitje te zijn waarbij de locatie wordt verlaten of veel voor moet worden georganiseerd, maar zorg voor een ander patroon. Er zijn veel evenementenbureaus die spellen en quizen organiseren voor bedrijven. Dit is snel gericht op de teambuilding, maar dit kan een enorm effect hebben op de volgende bijeenkomst. Bij teambuilding leren werknemers elkaar beter kennen en vaak ontstaat een informele sfeer onderling wat positief kan uitpakken tijdens een bijeenkomst. Werknemers zullen sneller opmerkingen durven te maken tegen hun collega's waardoor een bijeenkomst effectiever zal verlopen.

Tip 6:
Zorg voor een creatieve sessie!
De laatste tip is het verzorgen van een creatieve sessie. Creatieve sessies zijn er in allerlei soorten en maten, maar uiteindelijk met hetzelfde resultaat: het vinden van een oplossing voor een probleem, teambuilding of het bevorderen van het creatief denken van werknemers. Je brengt tijdens een creatieve sessie kennis spontaan bij elkaar. Het haalt de creativiteit uit je werknemers en zorgt voor intrinsieke motivatie (plezier, betekenisgeving, roem en netwerken). Creatieve sessies zijn over het algemeen succesvoller wanneer deze op een andere locatie worden georganiseerd dan de eigen werkomgeving.
teambuilding
Doe het eens anders dan standaard! Kleine veranderingen of aanpassingen geven vaak al een groot effect. Heb je deze tips toegepast en heeft het effect gehad? Laat het ons dan weten en wie weet komen we binnenkort met nog meer tips om het beste te halen uit je bijeenkomst!